Interview met Reacha

Terug

‘Ik heb horende en dove vriendinnen’

Mooi meisje

“Soms zeggen kinderen dat ik lelijk ben, omdat ik doof en donker ben. Maar dat is niet waar. Ik ben een mooi meisje en ik zou graag model worden. Ik hou van modellenkleren, van armbanden, oorbellen en hakken. Als iemand zegt dat ik lelijk ben, pest ik nooit terug, want wat voor een gevoel zou mij dat geven?”

Gezondheid

Van haar moeder heeft Reacha geleerd om trots te zijn op zichzelf. “Klopt”, zegt Anita. “Wij zijn doof, maar we zijn gezond en gelukkig. Laat het maar gaan, zeg ik altijd tegen Reacha, niet verdrietig zijn. Mama houdt van jou en papa houdt van jou en nog veel meer mensen houden heel veel van jou. Vervelende mensen blijven er altijd, daar moet je niet naar luisteren.”

Dove klasgenoten

Op school gaat het ook goed met Reacha. “Maar er is wel eens ruzie en dat vind ik niet leuk. Maar ik ben wel goed in rekenen.” Reacha gaat naar een speciale school van Kentalis en zit in de klas bij dove klasgenoten. “Dat vindt ze heel leuk” zegt Anita glimlachend. “Maar ze moet van mij ook proberen om te gaan met horende mensen. Je kunt niet alleen maar in de dovenwereld zijn toch?”

Horende vriendinnen

“Maar ik heb ook best veel horende vriendinnen”, vertelt Reacha, terwijl ze op haar vingers telt. Ze grinnikt als ze vertelt dat haar horende vriendinnen soms proberen te gebaren. “Dat ziet er zo grappig uit. Ik vind gebaren heel leuk, het gaat lekker snel. Maar zij vinden het moeilijk. Praten met horende mensen gaat daarom wat lastiger, omdat ze vaak niet kunnen gebaren. Maar het is leuk als ze het proberen.”

Intuïtief

Reacha gelooft dat mensen die doof zijn, meer aanvoelen. Dat beaamt haar moeder. “Reacha kan heel goed mensen en situaties aanvoelen. Dat kon ze al toen ze vier jaar oud was. Ze voelt wat anderen bedoelen, maar niet zeggen. En ze kijkt heel goed, ze ziet heel veel aan de mimiek van iemand. Soms voelt ze zich niet lekker in een situatie en wil ze weg, dat doen we dan. Want ik weet dat haar gevoel bijna altijd klopt.”


Deel dit bericht