Interview met Dewi

Terug

'Niet je beperking, maar je talent is belangrijk'

“Ik ben doof geboren en praat daarom niet met woorden, maar met gebaren", vertelt Dewi (17). "Ook heb ik een ernstige oogspierafwijking door het syndroom van Duane. Mijn ogen bewegen los van elkaar. Dat is vermoeiend, want ik zie vaak dubbel en kan bijvoorbeeld niet ver vooruit kijken. Verder heb ik geen evenwichtsorgaan, waardoor ik soms waggelend loop.”

Stop met pesten
“Ik voer campagne om te zeggen dat mensen niet moeten pesten, want iedereen wil het fijn en gezellig hebben. Ik ben gepest. Klasgenoten noemden mij autist of maakten grappen over mijn waggelen. De negativiteit ging maar door, alsof je wordt leeggewrongen. Gelukkig maak ik nu een nieuwe start op een nieuwe school.”

Grote passie
“Ik word illustrator. Ik hou van tekenen en als ik van dichtbij naar mijn tekeningen kijk, kan ik het goed zien. Gelukkig, want het is mijn allergrootste passie. Als ik teken, kan ik alles even loslaten en is het alleen maar positief. Ik wil illustraties gaan maken voor boeken en strips en ontwerp nu al mijn eigen t-shirts.”

Onbegrepen
“Ik weet dat ik illustrator kan worden: ik heb talent en wil het graag. Toch wil niet iedereen dat geloven. Bij een reguliere opleiding in Utrecht was ik niet welkom. Ze stelden negatieve vragen, vonden mijn doofheid een probleem en zeiden dat ik niet kon komen. Dat is toch discriminatie? Het voelde alsof ik faalde. Ik werd wéér onderschat door mijn doofblindheid.”

Focus op talent
“Ik wil dat mensen naar mijn mogelijkheden kijken, net als ik. Ik vind dat je talent veel belangrijker is dan je beperking. En ik wil dat meer mensen rekening houden met mensen met doofblindheid, dat ze moeite doen om te communiceren. Soms gaan ze een gesprek met mij gewoon uit de weg.”

Zelfstandige toekomst
“Het is voor mij niet altijd makkelijk om positief te denken, maar toch probeer ik het elke dag. Ik volg de opleiding Grafische Vormgeving bij het Deltion College in Zwolle en wil zo zelfstandig mogelijk worden. Ik ga zelf koken, reizen en op kamers zonder begeleiding. Ik heb er echt zin in. Ik krijg een mooie toekomst.”

 


Deel dit bericht