Een zelfstandig leven

Zoek de juiste ondersteuning
Met de juiste ondersteuning is er veel mogelijk. Kentalis biedt onder andere trainingen voor mensen met doofblindheid, bijvoorbeeld om nieuwe manieren van communiceren te leren, zoals vierhandengebaren. Ook dingen op de tast leren doen, is heel belangrijk.

Zorgverleners: herken doofblindheid
Doofblindheid wordt niet altijd herkend. Vooral mensen met aangeboren doofblindheid komen niet altijd terecht bij de juiste zorg. Soms wordt bijvoorbeeld onterecht gedacht dat ze een verstandelijke beperking hebben. Hoe herken je doofblindheid? Bekijk signalenposter.

Gemeente: steun inwoners met doofblindheid
Gemiddeld 100 mensen per gemeente horen en zien niet goed. De gemeente kan hun mogelijkheden vergroten door goed te informeren en door te verwijzen naar de juiste ondersteuning. Dat vraagt kennis van doofblindheid. Stel uw vragen over doofblindheid en lees de informatiekaart.

Als je niet goed hoort én ziet:

  • zijn er nog veel manieren om te communiceren, van vierhandengebaren tot vingerspellen-in-de-hand;
  • is er met de juiste ondersteuning veel mogelijk;
  • is het niet altijd zo dat je helemaal doof en blind bent;
  • kun je een heel zelfstandig leven leiden.​
     

Laat je niet afschrikken
Sommige mensen zoeken geen hulp. Ze zijn bijvoorbeeld al hun hele leven slechtziend en gaan langzaam slechter horen. ‘Doofblindheid’ klinkt dan misschien erg heftig. Toch kan goede ondersteuning je wereld en mogelijkheden vergroten. Het is jammer om je te laten afschrikken door de term doofblindheid.