Wat is doofblindheid?

Wat is doofblindheid?
Mensen met doofblindheid zijn niet altijd hélemaal doof en blind. Er zijn ook mensen die zwaar slechtziend en doof, blind en slechthorend of slechthorend en slechtziend zijn. Doofblindheid houdt in dat je niet goed hoort en ziet en dat het grote invloed op je dagelijks leven heeft. Lees ook onze informatiekaart over doofblindheid.

dsc_5115_web.jpg

Hoe communiceer je?

Er zijn veel communicatiemogelijkheden als je doofblind bent. Hedda (27): “Ik was heel bang dat ik ooit niet meer zou kunnen communiceren met de mensen om mij heen, die angst is nu weg. Ik heb namelijk gebarentaal en tactiele communicatie (vierhandengebaren) geleerd om mij voor te bereiden op mijn doofblindheid.” Vierhandengebaren houdt in dat je de gebaren niet ziet, maar voelt met je handen.

 

Aangeboren of verworven
Bij sommige mensen nemen het gehoor en zicht langzaam af. Dat noemen we verworven doofblindheid. Er zijn ook kinderen die doof en blind geboren worden. Zij staan voor nog grotere uitdagingen op het gebied van communicatie, maar ook bij aangeboren doofblindheid is er veel mogelijk, dankzij speciale zorg en scholen.