Interview met Beer

Terug

'Ik wil als pianist optreden in grote concertzalen'

Dit is Beer (13): bescheiden brugklasser en pianist in spé. Beer vindt het niet erg dat hij zwaar slechthorend is. “Als je slechthorend bent, kan er veel meer dan sommige mensen denken.” Beer vertelt over zijn slechthorendheid, zijn begeleiding op school en zijn toekomstdroom.       

Beer is slechthorend geboren, maar zijn slechthorendheid werd pas opgemerkt toen hij vijf jaar was. Uit een audiologisch onderzoek bleek dat Beer met het ene oor maar 25 procent en met het andere 75 procent hoort. Een behoorlijk gehoorverlies. “Omdat het laat is ontdekt, heb ik een taalachterstand. Ik vind taalregels en woordenschat op school moeilijk.”

Op school
Beer heeft altijd op een reguliere school gezeten. Zijn ouders kozen daar bewust voor. Vader Marcel: “De maatschappij houdt niet altijd rekening met je beperking en dus vinden wij dat hij zichzelf moet kunnen redden. Op de gewone school zit Beer gewoon lekker in zijn vel en heeft hij veel vrienden.” Beer is blij met de keuzes van zijn ouders, want daarom is hij nu zo zelfstandig.

Eigen begeleider
Op school krijgt Beer begeleiding. “Dat is fijn. De begeleider zorgt dat mijn leraren rekening houden met mij. Dat ze harder praten, goed articuleren en mij aankijken in de klas. En dat ze zorgen dat niet iedereen door elkaar praat in de klas, want dan hoor ik het niet.” Beers beste vriend helpt ook, bijvoorbeeld als klasgenoten veel lawaai maken.

Misverstanden
‘Ik vind het eigenlijk niet erg dat ik slechthorend ben, ik ben er aan gewend. Heel soms is het lastig, zoals laatst. Toen noemde ik een jongen op het pleintje steeds ‘Goulash’, maar hij heet ‘Oulash’. Hij  dacht dat ik gemeen deed en werd boos.” Toch heeft slechthorendheid ook voordelen volgens Beer. “Als ik iets niet wil horen, doe ik gewoon mijn hoortoestellen af.”

Super muzikaal
‘In mijn vrije tijd speel ik piano. Dat kan als je slechthorend ben, dat weet niet iedereen. Dankzij mijn hoorapparaten lukt het heel goed en hoor ik de hoge tonen beter. Later wil optreden in beroemde concertzalen.” Vader Marcel, die zelf drummer is, is supertrots op de toekomstdroom en het talent van zijn zoon. Net als zijn beste vriend Reinout: “Als Beer speelt, valt iedereen in de kamer stil.”

 


Deel dit bericht