Interview met Hidde en Dries

Terug

‘Kent ú een kind dat niet kan praten?'

De twee jongste zoontjes van Maria en Wim Noorlag uit Hoogeloon hebben een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Dries (5), de oudste, heeft vooral een grote spraakachterstand. Zijn ouders boksen op tegen de vele vooroordelen en vertellen graag hun verhaal, omdat ze hopen dat er zo meer begrip komt voor kinderen die moeite hebben met praten.

Onbekend

“Toen Dries drie was en nog niet praatte, maakten wij ons grote zorgen. Maar veel artsen kennen TOS niet en bleven zeggen: ‘Heeft u ooit een kind gezien dat niet kan praten?’ Toch besloten we Dries uitgebreid te laten onderzoeken. Ik zie me nog zitten toen ik de term ‘ernstig zorgenkind’ hoorde. Een mokerslag.”

Behandelgroep

“Gelukkig kon Dries snel terecht bij een van de behandelgroepen van Kentalis voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Daar was het super. Ze ontdekten wel dat hij twee jaar achterliep qua spraakontwikkeling, op vier levensjaren is dat natuurlijk heel erg veel. Maar ze gingen meteen aan het werk en hebben zóveel bereikt met Dries. Hij zei jaren niets en oefende nu ineens zijn eerste woordjes.”

Deuk in zijn zelfvertrouwen

“Dries gaat nu elke dag met de taxi naar Kentalis Talent in Vught. Hij is trots op zijn speciale school, maar kortzichtige mensen noemen zijn taxi soms een debielenbusje. Dries zegt soms verdrietig: ‘jij mij nee snap’ of stopt met praten als iemand langsloopt. Het ergst zijn reacties als: ‘Goh, kan jij niet praten? Jouw jongere broertje praat beter dan jij’. Dries is pienter en begrijpt dat heel goed. ‘Dries kan keigoed praten, hè Dries’, zeg ik dan.”

Hoe eerder, hoe beter

“Zijn jongere broer Hidde (3) heeft ook TOS, maar praat inderdaad wat beter dan Dries deed op zijn derde. We zijn er bij Hidde eerder bij en dat kan een wereld van verschil maken. Toen hij met tweeënhalf nog niet praatte, waren we direct alert. En de artsen ook. Hidde heeft er nog geen last van, ook door zijn karakter, hij is meer onbevangen. Het lijkt of het hem niet zo deert, hopelijk blijft dat zo.”

Durven oefenen

“De juffen geven Dries veel complimenten. Heel goed, want je leert alleen praten door te praten, dus dan moet je het wel durven. We hopen dat Dries en Hidde uiteindelijk zelfstandig kunnen functioneren in de grote-mensenwereld. Het blijft spannend, want als je niet goed kunt praten, heeft dat vergaande gevolgen. De toekomst zal het uitwijzen. We weten in ieder geval dat ze op de allerbeste plek zitten.”


Deel dit bericht