Interview met Leon

Terug
Kentalis TOS campagne Leon

‘Ik vind het best dat ik TOS heb’

Ontmoet Leon (15): een creatieve, vrolijke grappenmaker die goed weet wat hij wil. “Ik wil kapper worden, want dat past bij mij zegt iedereen. En ik wil dat mensen niet zo vlug praten tegen mij. Waarom moet iedereen nou zo vlug praten eigenlijk? Dan snap ik er dus niets van. Praat gewoon een beetje relaxed.”

Beetje vermoeiend

“Ik ga naar Kentalis Het Rotsoord omdat ik een beperking heb. Een beperking, dat is iets wat je hebt. Je krijgt het als je geboren wordt. Ik heb TOS. Dan kom je moeilijk uit je woorden vaak. Dat vind ik niet zo erg, dat ik een beperking heb. Vroeger was het moeilijk. Dan voelde ik mij wel boos en een beetje vermoeiend. Nu vind ik het wel best.”

Niet zo vlug

“Vroeger ging ik naar een gewone school, tot groep twee. Daarna naar een speciale school, daar heb ik meer te weten gekomen over TOS. Ik weet nu dat ik soms niet zo vlug ben, dat is niet erg. Eigenlijk is een speciale school veel leuker dan zo’n gewone. Wij hebben logopedisten en meer aandacht. Wij hebben dus meer. Gym, verzorging, crea, techniek en koken zijn mijn leukste vakken, want ik ben creatief.”

Je vragen stellen

“Soms moet ik heel lang nadenken, vooral als veel mensen tegelijk een gesprek tegen mij doen. Dan kan ik het niet snappen. Ik moet dan echt vragen stellen. Je moet niet bang zijn dat anderen je dan dom vinden, want van vragen stellen word je juist slim. Ik heb wel van mensen gehoord dat ik slis. Soms zeggen ze wat vervelends daarover, dat negeer ik dan. Gelukkig snappen al mijn familieleden en vrienden het wel goed.”

Een beetje hulp

“Wat mij helpt, is het Spraaktaalboek. Dat is handig, ik leer bijvoorbeeld wat je bij een sollicitatiegesprek moet zeggen. En het is fijn om verhalen van anderen te lezen. Dan weet ik dat ik niet de enigste ben. Thuis heb ik ook een buddy, Yordy. We doen elke maand leuke dingen, want ik heb geen vrienden in de buurt, wel op school. Ik woon in Driebergen en mijn school is in Utrecht. Dat is wel een uur rijden met de taxi, want we moeten de anderen ophalen.”

Een baan die past

“Veel mensen weten echt niet wat TOS is. Dan zeg ik dat het ernstige spraakmoeilijkheden is. En dat mensen eigenlijk in korte zinnen moeten praten en niet zo vlug. Ook kunnen ze even vragen of ik het begrepen heb. Dan is er niets aan de hand. En weet je? Als je kapper bent, dan heb je goede handen nodig. Dan hoef je niet te praten.”

We citeren Leon letterlijk. Hij heeft TOS en formuleert zinnen daarom soms misschien wat anders dan je gewend bent.


Deel dit bericht